Wednesday, January 28, 2009

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia - hilang makna?

Nora menerima email ini dan Nora difahamkan ramai kalangan blogger menerima email yang serupa. Kita tengok dan baca teks yang dikirim bersama-sama gambar laporan polis ini.

Ini adalah pengakuan salah seorang yang ditahan berhubung dengan rasuah politik dalam UMNO. Yang di tahan tersebut membuat laporan polis mengenai penderaan yang dilakukan oleh SPRM tindakan SPRM memaksa orang tersebut menuduh seorang kepimpinan MT UMNO untuk tujuan yang diragui. Apa yang kita persoalkan ialah tindakan SPRM dan adakah SPRM benar-benar telus atau sebenarnya SPRM juga ada campur tangan tangan-tangan politik. Ini menunjukkan bahawa SPRM tidak telus. Bolehkah kita percaya pada penubuhan SPRM ini atau SPRM ini hanya perubahan kosmetik untuk UMNO dan mereka yang ditangkap juga adalah mangsa untuk mengaburi mata rakyat bahawa UMNO sedang melakukan reformasi.

Pengirim turut meng”attach”kan laporan polis Halimi Bin Kamaruzzaman yang mendakwa dirinya telah didera dan dipaksa oleh pegawai-pegawai SPRM untuk menjatuhkan pihak tertentu dalam Umno seperti dibawah:Aduh...sebenarnya dalam melakukan apa-apa hal niat itu perlu bersih. Kalau niat tu tidak bersih apa yang di buat tentu menyimpang dari apa yang dihajatkan.

No comments: